Curriculum Vitae

Maria Luydko

Maria Lyudko werd  in 1974 te Leningrad (St-Petersburg) geboren in een familie van operazangers. Op vierjarige leeftijd kreeg ze haar eerste muzieklessen. In 1981 ging Maria naar de Speciale  Muziekschool van het Rimski-Korsakoff Conservatorium om piano te studeren, waar zij in 1992 cum laude  afstudeerde. Toen  zij 8 was zong ze reeds  haar eerste operapartij (De Nachtigaal in "Het Kwartett" van N.Briansky) samen met de solisten en het kamerorkest van het Moussorgsky Theater. In 1997 studeerde zij cum laude af  aan de Afdeling van Geschiedenis en  Theorie der  Muziek van het Staatsconservatorium van St.Peterburg ( Klas van Professor, Dokter van Filosofie in Kunsten Maslenkova L.M.), in 1999 studeerde Maria cum laude af  aan de  Afdeling  Solozang van het Conservatorium ( Klas van  Bourkovskaya S.N.).

Tijdens haar studie was Maria  stipendiaat  van de D.Shostakovich -studiebeurs, de Fujiko Mazuuro- studiebeurs (Japan), en de studiebeurs van de Unie van Concertartiesten van Rusland.

In 1996 volgde  Maria  een speciale praktijkgeorienteerde cursus  aan de Internationale Bach-Academie in Stuttgart,Duitsland, waar zij les kreeg van Edith Matiss en Anne Raynolds. Tevens volgde zij  masterclasses van  Ileana Cotrubas, Robert Holl, Michael Chans, Larissa Gergieva, Maria Cleva, Wilfried Jochims, Anna Haenen, Kerry Woodward, Florian Heirick, Matti Palm, Verena Keller, Elisabeth Promonti, Linda Finni, Franco Pagliazzi en Vladimir Atlantov.

Sinds 1996 geeft zij onderricht  in verschillenden vakken aan vocalisten op  het Conservatorium van  St.Peterburg , waar zij tevens t/m 2009 Hoofd van de Afdeling Solfege was. Sinds 2010 geeft Maria leiding aan de Afdeling Oud-Russische Zangkunst. Tevens doceert zij  solozang  aan de Muziekfaculteit van de  A. I. Herzen Pedagogische Universiteit  te Sint-Petersburg.

Tussen 1999 en 2006  was zij  Soliste van de Academie van Jonge Operazangers van het Mariinsky Theater.

In 1998 zong zij met groot succes Koningin van de Nacht in '' Die Zauberflöte'' van Mozart in het gezamenlijke project van de Baltische Staaten aan de Opera van Riga, Letland ( onder leiding van de Oostenrijkse dirigent Joseph Wallnik).

In 1996 -99 zong Maria de volgende partijen  aan de Operastudio van St.Petersburg: Susanna ("Le nozze di Figaro" van  Mozart), Rosina ("Il barbiere di Seviglia" van Rossini), Violetta ("La Traviata" van Verdi)

Tussen 1997-2000 was Maria vast verbonden aan het Municipaal Theater "Zazerkalie" waar zij - wederom met groot succes -  onder anderen De Koningin van de Nacht ("Die Zauberflöte '' van Mozart) en Olympia (" Les Contes d' Hoffmann" van Offenbach zong. In 1998 zong zij de partij van Blondchen ("Die Entführung Aus dem Serail" van Mozart) onder leiding van Sergei Stadler aan het Ermitagetheater te St.Petersburg.

In 2001 begon zij haar repertoire te veranderen richting lyrischer (“lirico spinto”) partijen. Zo werkte zij  mee aan de Russische première van het oratorium  "Brockes Passion” (die Glaubige Seele),een oratorium van G.F. Haendel, onder leiding van N.Kornev en " De Herrijzenis van Lazarus”  (Maria Magdalena) van Schubert – E.Denisov, onder leiding van E.Serov  in de Grote Zaal van de Filharmonie van  St.Petersburg.

Het repertoire van Maria omvat sopraanpartijen  in de 4e Simfonie van G.Mahler, het Requiem van G. Verdi, van Dvorak, Requiem en Kroenungsmessa van W.A. Mozart, het War Requiem van B. Britten, Nelssonmessa en Creations van Haydm, Kerstmisoratorium van  Saint-Saëns, Weinachtsoratorium van  J.S. Bach, Carmina Burana van Orff.

Voor het Mariinsky Theater heeft Maria de volgende partijen voorbereid: Amina ("La Sonnambula" van Bellini), Norina ("Don Pasquale" van Donizetti), Contessa de Folleville ("Il viaggio a Rheims" van Rossini ).
Onder leiding van  Maestro Valery Gergiev zong Maria vele concerten op het Mariinskypodium: 
"Viva Italia!”, "Mozartgala",“Niewjaarsgala".
Maestro Giergiev was zo onder de indruk van Maria’s prestaties dat hij haar uitnodigde aan  volgende producties van het Mariinsky-Theater in St.Petersburg deel te nemen: "Tsaar Demian" (Arthur) "Die  Entführung" (Konstanze), "Der Schauspieldirektor" ( Silberklang ).

In 2001 beleefde Maria haar debuut als Violetta in "La Traviata" van Verdi aan het Staatstheater van Saratov.

Haar debuut op het podium  van het  Bolshoi Theater van Rusland in Moskou was de partij van Ann Truelove ("The Rake’s Progress " van Stravinsky, muzikale leiding: A. Titov, regie: D. Cherniakov) in 2003. In 2005 zong zij aldaar  de partij van Nannetta ("Falstaff" van  Verdi),een co-productie met het Teatro alla Scala, Milaan, onder leiding van A. Vedernikov) en Eerste Dame ("Die  Zauberflöte" van Mozart, dirigent:  S.Bredford, regie G. Vick)

In 2003 zong zij de partij van de Zwaanprinces ("Tsaar Saltan" van Rimsky-Korsakov, dirigent: W. Müller,regie H. Kupfer) op het podium  van de Komishe Oper Berlijn en zong zij tevens  Euridice ("Orfeo" van  Glück met Eva Podles, onder leiding van P.Peire) in Yury Temirkhanov’s Festival "Het Plein der Kunsten” in Sint-Petersburg. In 2006 zong zij de partij van Donna Anna ("Don Giovanni" van Mozart, muzikale leiding: M.Boemi, regie D.Prins) op het podium van de Staatsopera van Tatarstan in Kazan en tijdens het Nederlandse tourne, waar zij met groot succes in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam optrad.

Maria verleende haar medewerking  aan de wereldpremiere van de simfonie-fantasie “Farewell to...” van A.Petrov, de Opera-on-Ice “Infinity” van A. Soloviova, ballet met  zangstem “De Vier Vrouwenseizoenen” van T. Kogan, Cantate “We are in St-Petersburg” van O.Petrova, Missa Brevis van A. Novikova, Concert voor Sopraan en Orkest van N. Berestov,  de aan haar opgedragen vocaalcyclus “As a Flower, as a Candle” van G. Belov.

Samen met de pianist D.Chassowitin heeft zij 3 solo-cd’s met Russische Romancen uit de 19e en de 20e eeuw opgenomen ("The words of love" - 2002, "Romance about Romance" – 2006, “I know about  many things” – 2008). Dit jaar verscheen hun derde solo-cd met werken van G. Belov.  Zij heeft meegewerkt aan vele Radio-  en tv-programmas  in binnen- en buitenland. In 2000 heeft Maria de soundtrack van "The garden was flood with moon", een film van V.Melnikov, opgenomen  (prijzen: "Nika" en de speciale prijs van het Moskouwse Filmfestival ).

Maria is prijswinnaar van verschillende nationale en internationale zangcompetities:
“Het Mario Lanz Concours”, 1998, 1e  prijs,  “ Het Alexander PoushkinConcours, 1999, 1e prijs in de categorie opera), "De Lente van de Romance '' (2000, St-Petersburg, 1e prijs ), “Leonid Sobinov” (2000, Saratov, 1e prijs), “De TV-Romanciade” (2000, Moskou, 1e prijs ), “Isabella Jurieva” (2002, Tallinn, 1e prijs ), “Hans Gabor Belvedere” (2002, Wenen, 3e prijs), “De prijs van  Moskou”,  De prijs van de ” Graaf zu Solms Laubach Opernwerkstatt”.

Zij heeft deelgenomen aan volgende muziekfestivals:
"Het Plein der Kunsten " van  Y.Temirkhanov , "From  Avant-Garde  to  Nowadays" , "Christmas Music Meeting  in  the  North  Palmira" , "Music Spring" , "Zarskoselsky" , ''Names  of  St.Petersburg" , “Leonid Sobinov Opera Festival” , “Fiodor Shaliapin  Opera Festival”, “Valery Gavrilin Festival”, "The 10-th Muse  in  Russia”,  “Ivan Sollertinsky Festival” in Wit-Rusland, “Hommage a  Tino Pattiera  Opera  Festival”  in  Dubrovnik, “Listz  Evenings in Wrozlaw” and “TV-Festival of  Chamber  Music” in  Poland, “Edward Tubin Festival” in Tallinn, Estland ," Russische  Welt" in München, Duitsland.
Maria treedt regelmatig op met volgende orkesten: Symfonieorkest van de Shostakovich-Filharmonie, Staats Symfonisch Blaasorkest, het Andreev Russisch Volksinstrumentenorkest, het Ossipov Russisch Volksinstrumentenorkest, het Nationaal Orkest van Estland en vele andere orkesten in binnen - en buitenland. Maria  heeft  in de beste concertzalen van Sint-Petersburg, Moskou en  andere steden van Rusland opgetreden,  alsmede in  Duitsland, Polen, Estland, Oostenrijk en Nederland (waar  zij o.a. in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam  een solorecital heeft gegeven).

 

Agenda

Geen evenementen

Foto album

Image1\ Image2\ Image3\ Image4\ Image5\ Image6\ Image7\ Image8\ Image9\